Ασφάλεια: Όταν ο κωδικός σου είναι αδύναμος

Security

Η τεχνολογία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας τόσο στην επαγγελματική όσο και στην προσωπική μας ζωή. Φέρνει αμέτρητες πιθανότητες κυριολεκτικά στα ακροδάχτυλα μας. Για αυτό το λόγο το θέμα της ασφάλειας είναι πιο επίκαιρο και φλέγον από ποτέ. Ένας αδύναμος κωδικός πρόσβασης τοποθετεί τον χρήστη στη λίστα με τους πιθανότερους και ευκολότερους στόχους παραβίασης ασφαλείας με συχνά καταστροφικές συνέπειες.

Είναι αυτονόητο πως κωδικοί ασφαλείας μοντέλου “123456” είναι σχεδόν προκλητικοί αφού ήδη αφήνουμε πίσω μας την εποχή των passwords και εγκαινιάζουμε την εποχή των passphrases. Ο συνδυασμός γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων είναι μια καλή αρχή για την δημιουργία ενός δυνατού κωδικού ο οποίος αν και ανθεκτικός δεν είναι πάντα απυρόβλητος.

Security_image

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τον κωδικό σας

•    Η βάση ενός κωδικού για τους περισσότερους χρήστες είναι μια λέξη ή ένας αριθμητικός συνδυασμός. Δίνοντας έμφαση στα ζητήματα ασφαλείας, χρησιμοποιούμε μια φράση για την βάση του κωδικού μας, για παράδειγμα “SingingInTheRain”. Διαλέξτε έναν αγαπημένο στίχο ή μία χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιείτε συχνά.

•    Όταν διαλέγετε νούμερα αποφύγετε το “123456” ή άλλες αριθμητικές ακολουθίες. Για να είστε σίγουροι πως δεν θα παραβιαστεί ο κωδικός σας από πρόσωπο του επαγγελματικού ή προσωπικού σας περιβάλλοντος μην χρησιμοποιείτε την ημερομηνία των γενεθλίων σας ή το τηλέφωνο σας.

•    Με την πληθώρα κωδικών που χρησιμοποιούμε καθημερινά σε email, social media, συσκευές κ.τ.λ. θέλουμε οι κωδικοί να είναι αρκετά εύκολο να τους θυμηθείτε και ταυτόχρονα δύσκολο να τους μαντέψει κάποιος άλλος. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια χαρακτηριστική για εσάς λέξη / φράση μπορείτε να αντικαταστήσετε το S με $ και το Ο με το 0 ή άλλα σύμβολα. Το βασικό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ο αρχικός κανόνας δηλαδή ποιο γράμμα αντιστοιχεί σε ποιο σύμβολο.

Treat your password like your toothbrush.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε για την προστασία των δεδομένων σας

•    Η δημιουργία ενός δυνατού κωδικού είναι μια καλή αρχή αλλά συχνά δεν είναι αρκετή. Φροντίστε να μη χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό ξανά και ξανά αλλά να δημιουργείτε έναν καινούργιο για κάθε λογαριασμό που διατηρείτε.

•    Πλέον, υπάρχουν πολλές εφαρμογές διαχείρισης κωδικών που αρχειοθετούν τους κωδικούς σας αλλά και σας προτείνουν δυνατούς συνδυασμούς. Δοκιμάστε να συγκεντρώσετε τους κωδικού σας σε μία πλατφόρμα που διαφυλάσσει την προστασία τους μέσω της κρυπτογράφησης των δεδομένων.

•    Σημαντικό βήμα είναι να χρησιμοποιήσετε τις διαθέσιμες υπηρεσίες ασφαλείας που σας προσφέρουν πλέον τόσο οι email client αλλά και άλλες πλατφόρμες όπως το facebook. Μην παραλείπετε το Two-Factor Authentication το οποίο αποτελεί ένα επιπρόσθετο στρώμα ασφαλείας που απαιτεί την επιβεβαίωση της ταυτότητας σας μέσα από την αποστολή κωδικού ασφαλείας στο κινητό σας ή μέσα από την εφαρμογή του κινητού που παράγει time-sensitive codes.

•     Κανένας κωδικός δεν είναι απόλυτα ασφαλής, σίγουρα ένας σύνθετος και ανθεκτικός κωδικός σας προστατεύει από τους περισσότερους και συχνότερους κινδύνους. Η αλλαγή του  κωδικού σας ανά τακτά χρονικά διαστήματα αποτελεί μια εξαιρετική μεθοδο προστασίας.

Ο κόσμος του Internet είναι θαυμάσιος και δαιδαλώδης, οι κίνδυνοι είναι πιο συχνοί από ότι μπορείτε να φανταστείτε και μπορεί να προκαλέσουν δύσκολες και καταστροφικές καταστάσεις τόσο για τον χρήστη και ακόμη περισσότερο για μια επιχείρηση. Ακούστε τους ειδικούς, ακολουθήστε τις συμβουλές τους και πάνω από όλα μη σταματάτε να ενημερώνεστε και να διευρύνετε τις γνώσεις της ορθής χρήσης του Internet.

 

Μπολαράκης Παναγιώτης

Technical Dept. Manager